Kralj dronova – HUBSAN H501S


Hubsan je svetski poznat proizvođač dronova. Izdvojili su se kvalitetom i povoljnim cenama, što je upravo i razlog izbora Ekspedicije da ovaj brend dovede na domaće tržište. Danas je u fokusu model H501S, koji je primeren onima koje žele najbolje. Radi se o dronu iz premium klase, po neuobičajeno povoljnoj ceni, u odnosu na druge dronove sličnih performansi.

Testirali smo ovaj dron, njegove funkcije i kameru, da bi stekli utisak da li je H501S zaista premium dron za snimanje. Sa vama delimo naša neposredna iskustva i zaključke.

HUBSAN H501S REVIEW

Dizajn- 9/10
Baterija – 9/10
Funkcije- 10/10
Lakoća korišćenja – 8/10

Ukratko

Prednosti: ovaj dron poseduje puno korisnih funkcija koje se baziraju na GPS tehnologiji. Funkcije su Hedless mode, Prati me, OSD live data, automarski povratak i sledanje na mesto polazka. Kapacitet baterije je nadprosečan, možete ga voziti zaista od 18 do 20 minuta. Takođe sigurno upravljajte njime na razdaljini od 300m. Veoma bitna stvar je i tip motora ovog modela, koji se pokazao do sada veoma izdržljivim.

Mane: Ponekad se može pri velikim brzinama dogoditi iznenadni, ali minimalni gubitak visine. U svakom slučaju, radi se o minimalnoj pojavi, tako da bezbednost ni u jednom aspektu nije ugrožena.

Dobro je znati:

Ovaj dron po svojim performansama ne spada u kategoriju igračaka, tako da je potrebna dozvola kontrole leta za upravljanje u urbanim sredinama.
Dronovi-sa-kamerom

FUNKCIJE


Bogate funkcije ovog drona su zaista njegova glavna prednost. GPS tehnologija je ugrađena i u dron i u daljinski upravljač. Preciznost pozicije i
sigurnost tehnologije obezbeđuje sistemski zahtev – pozicioniranja sistema u odnosu na minimalni broj signala sa satelita, a to je šest.

Prati me funkcija

Ova funkcija obezbeđuje da dron prati, onog koji nosi sa sobom daljinski upravljač. Testirali smo funkciju, u laganoj šetnji, trčanju, čak i na skijama! Odziv praćenja je odličan, dron će se prilagoditi vašoj brzini i promeni ritma. Tehnologija ugrađena u Hubsan 501S će omogućiti da uvek budete u fokusu, što može biti korisno kako za privatne snimke, tako i za izradu profesionalnog multimedijalnog materijala.

Barometarska kontrola visine

Uz GPS kordinate, implementirana je još jedna veoma važna tehnologija koja obezbeđuje stabilan jet i mirnu sliku snimaka kamere ovog drona. To je barometarska kontrola visine. Dron će se jednostavno zaustaviti na kontrolisanoj visini i nećete morati voditi brigu o tome.

Headless mod

Dron može leteti u zadanom pravcu, dok njegova kamera, tj. glava drona može ostati u bilo kojoj poziciji. Ovo je veoma zgodna opcija za snimanje video materijala, tj. bez ove funkcije bili bi jako ograničeni u dinamici kadrova.

OSD Live data

Vaš dron je otišao 250m od vas. Kako ćete znati šta se nalazi ispred i oko njega, kako će te znati da li imate dobar kadar prilikom pravljenja snimka? Jednostavno, na displeju daljinskog upravljača imate živu sliku, kao da sedite u dronu. Takođe, od informacija na displeju možete očitati kordinate, proveriti visinu, brzinu, udaljenost drona, stanje baterije.

Automatski povratak i sletanje

Veoma zgodna funkcija, ukoliko pravite snimke, pri pokretanju ove opcije, dobićete jako elegantan – gladak snimak, komjuterski vođen bez ijednog potresa i distrakcije. Kada pritisnete ovo dugme, dron će se podići na najvišu moguću visinu, pravolinijski doleteti do tačke koja je tačno iznad daljinskog upravljača i vertikalno se veoma lagano prizemljiti. Ova funkcija radi savršeno. Možete pogledati na našem snimku kako se ovaj dron vraća od Kalemegdana do novobeogradske strane ušća.

Kao što možete videti, ovaj dron je zaista opremljen izvrsnim funkcijama, veoma dobro izbalansiranog kvaliteta. Jednostavno poseduje sve opcije permium modela, sa kvalitetom u proseku, osim što bi istakli bateriju koja lagano prevazilazi prosek i odlične brushless motore, koji su definitivno premija!

Kamera

Hubsan H501S je opremljen HD kamerom rezolucije 1080p. Ne zaboravite da objektiv održavate čistim! Kamera je ugrađena u unutrašnjost samog drona i ne može biti izvađena. Emituje signal na frekvenciji od 5.8GHZ do ekrana daljinskog upravljača. U prenosu slike nismo zabeležili smetnje i nepravilnosti, što sa drugim modelima može da bude slučaj. Kvalitet snimka možete pogledati i sami u video materijalu koji smo postavili snimajući iz ovog drona. Takođe, veoma bitna stvar, koja utiče na kvaliet snimljenog materijala je i funkcija stabilizacije drona GPS i barometarskim kontrolama, te funkcija povratka kući koja može izvesti kompjuterski perecizne i upravljane manevre po jednostavnoj predefinisanoj putanji.

Ovo jeste zaista upravljiv dron za snimanje sa puno dobrih performansi.

PERFORMANSE LETA DRONA

Stabilnost Hubsan H501S impresionira. Funkcija održavanja visine radi veoma dobro i kada se aktivira možete se u potpunosti fokusirati na kameru. Povratak na mesto polaska i funkcije praćenja takođe dobro rade. Funkcija drona – prati me – najbolje radi na razdaljini od 10 metara. Kada se krećete polako, neće uložiti puno truda da vas zadrži u centru kadra, kada se ubrzate, počnete da trčite, zadržaće vas u fokusu sve vreme.

VREME LETA I UDALJENOST UPRAVLJANJA

Ovaj dron poseduje najveće vreme leta u svojoj cenovnoj kategoriji. To objašnjava baterija izuzetno velikog kapaciteta od 2700mAh. Kada uzmemo u obzir da je prosečno vreme leta dronova u ovoj kategoriji 15 minuta, radi se o nezanemarljivoj razlici. U našem testu, Hubsan 501S, zaista leti od 18 do 20 minuta.

Motor

Važno je napomenuti da je ovaj model opremljen sa KV1650 PM1806 brusheless motorom, što i nije tako česta pojava. Upravo je ovo pokazatelj da se radi o napravi koja je konstruisana da dugo i pouzdano radi.

Zaključak

Sa Hubsanom 501S, dobijate veoma moćnu stvar. Ne radi se više o igrački. Poseduje zaista veliki broj funkcija, i što je najbitnije, one zaista rade ono što treba da rade. Pogledajte snimke sa naših testova i uverite se sami.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *